Sortuj według:
Wyświetl:
Wyświetlono: 48 do 64 z 77 (strona: 4 z 5)
Informacja o wysyłkach

Kochani,
Warzywa wysyłamy do Was kurierem DPD w każdą środę.
Najbliższa wysyłka 27.10.2021.
Zamówienia na dany tydzień przyjmujemy do wtorku do godziny 12:00, po tym terminie zamówienia przyjmowane są na kolejny tydzień.

Dla Państwa wygody co tydzień proponujemy gotowe zestawy warzyw - mały lub duży. Do zestawów możecie Państwo domówić inne produkty dostępne na stronie. Możecie również skomponować własną paczkę zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.

✅ WAŻNE!!! Ze względu na lokalizację ogrodu (Roztoczański Park Krajobrazowy) Mamy bardzo ograniczony kontakt telefoniczny, dlatego bardzo prosimy o wiadomości mailowe lub SMS (Najlepiej Whatsapp), bo tylko te możemy odebrać.

e-mail: ogrod@szambala.com
tel: 791 279 184

Dziękujemy, że jesteście z nami,
Wasi Ogrodnicy


Zestaw mały (ważny do 2021-10-26 12:00)

Marchewka 1 kg
Buraki 1 kg
Brokuł 1 szt.
Cebula czerwona 1 kg
Jarmuż baby 1 szt.
Kapusta włoska 1 szt.
Ziemniaki czerwone 1 kg
Czosnek 1 szt.
Por zimowy 1 szt.
Papryka czerwona 1 szt.

Zestaw duży (ważny do 2021-10-26 12:00)

marchewka 1 kg
ziemniaki białe 1 kg
ziemniaki czerwone 1 kg
buraczki 1 kg
brukselka 0.5 kg
brokuł 1 szt
jarmuż 1 pęczek
seler 1 szt
dynia hokkaido 1 szt
kapusta włoska 1 szt
por 1 szt
ocet jabłkowy 250ml


Miód spadziowy 900 ml

Miód lipowy 900 ml

Ogórki kiszone 900 ml
Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mało kto wie, że produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana w Mezopotamii ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. Ich właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną były znane starożytnym Grekom i Rzymianom, doceniali je Arystoteles, Kleopatra oraz Juliusz Cezar. W kolejnych wiekach rozpowszechniły się w Europie, skąd za pośrednictwem imigrantów dotarły do Ameryki. Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym (11kcla/100 g), są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, bo cukier w nich zawarty w procesie fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy. Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. • dzięki niewielkiej ilości kalorii ogórki kiszone świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się • są naturalnym probiotykiem • wzmacniają odporność organizmu • oczyszczają organizm • dzięki obecności kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową • ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapobiegają zaparciom i pozostawiają uczucie sytości na dłużej • dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B • obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci • zapobiegają anemii

Kiszony czosnek niedźwiedzi 200g

Ocet jabłkowy 250 ml
Z dobrodziejstw octu jabłkowego w V wieku p.n.e. korzystał Hipokrates, który stosował go na dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która w ten sposób walczyła ze zgage po ciężkostrawnym posiłku. Dla rzymskich wojowników, którzy spożywali ocet bezpośrednio przed walką, był on źródłem siły i męstwa. Ocet jabłkowy od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Ocet jabłkowy przeżywa renesans – jego właściwości zachwalają dietetycy i lekarze. Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych składników, wspierających nasze zdrowie i urodę. Główną substancją czynną jest kwas octowy. Pozostałe składniki odżywcze, to kwas mlekowy, cytrynowy, propionowy, enzymy, aminokwasy, pektyny, witaminy, składniki mineralne i przyjazne dla naszego układu pokarmowego bakterie. Ocet jabłkowy dostarcza nam w sumie około 50 biopierwiastków. Chlor, fosfor, krzem, magnez, potas, siarka, wapń, żelazo – to część pierwiastków, jakie znajdziemy w occie jabłkowym. Znajdziemy w nim także witaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witaminy C, E i P. W Occie jabłkowym występuje też bor. Ten mikroelement odgrywa ważna rolę w przyswajaniu wapnia i magnezu, co jest istotne w dla zdrowia i mocnych kości. Ocet jabłkowy to również źródło bioflawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne, usprawniając pracę wszystkich narządów. Sprzyja to leczeniu hemoroidów i żylaków. W skład octu jabłkowego wchodzi również beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Ocet jabłkowy pomaga schudnąć, a to dlatego, że zmniejsza apetyt na słodycze, przyspiesza przemianę materii i poprawia kondycję jelit. Poza tym pomaga równoważyć poziom cukru we krwi poprzez obniżenie indeksu glikemicznego posiłku.Jak stosować ocet jabłkowy? Można go pić, jeść, płukać nim gardło. Oprócz wspaniałych właściwości wspierających organizm od środka, ocet jabłkowy można stosować zewnętrznie w postaci okładów czy toników. Tonik z octu jabłkowego odświeża skórę, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie chorób skórnych, w tym trądziku i egzemy. Płukanka na bazie octu jabłkowego wygładzi, nabłyszczy i wzmocni włosy. Okłady z mieszanki octu i wody (w stosunku 1:1) zadziałają kojąco na opuchnięte kostki po ciężkim, męczącym dniu. Przeciwwskazania przy stosowaniu octu jabłkowego Regularne spożywanie octu jabłkowego powinno wejść w nawyk. Jednak należy pilnować, by nie przekraczać zalecanej, dziennej dawki. Ocet jabłkowy spożyty w nadmiarze może mieć nieprzyjemne konsekwencje dla naszego organizmu, takie jak obniżenie poziomu potasu, erozja szkliwa czy podrażnienie błony śluzowej jelit. Ze stosowania octu powinny zrezygnować też osoby, które mają wrzody i dużą kwasotę żołądka. Można go spożywać w formie rozcieńczonej z ciepłą wodą, lub jako dodatek do sałatek i innych dań.

Mąka żytnia
Uprawa ekologiczna

Mąka żytnia razowa
Uprawa ekologiczna

Wyświetlono: 48 do 64 z 77 (strona: 4 z 5)