Sortuj według:
Wyświetl:
Wyświetlono: 1 do 16 z 77 (strona: 1 z 5)
Informacja o wysyłkach

Kochani,
Warzywa wysyłamy do Was kurierem DPD w każdą środę.
Najbliższa wysyłka 27.10.2021.
Zamówienia na dany tydzień przyjmujemy do wtorku do godziny 12:00, po tym terminie zamówienia przyjmowane są na kolejny tydzień.

Dla Państwa wygody co tydzień proponujemy gotowe zestawy warzyw - mały lub duży. Do zestawów możecie Państwo domówić inne produkty dostępne na stronie. Możecie również skomponować własną paczkę zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.

✅ WAŻNE!!! Ze względu na lokalizację ogrodu (Roztoczański Park Krajobrazowy) Mamy bardzo ograniczony kontakt telefoniczny, dlatego bardzo prosimy o wiadomości mailowe lub SMS (Najlepiej Whatsapp), bo tylko te możemy odebrać.

e-mail: ogrod@szambala.com
tel: 791 279 184

Dziękujemy, że jesteście z nami,
Wasi Ogrodnicy


Zestaw mały (ważny do 2021-10-26 12:00)

Marchewka 1 kg
Buraki 1 kg
Brokuł 1 szt.
Cebula czerwona 1 kg
Jarmuż baby 1 szt.
Kapusta włoska 1 szt.
Ziemniaki czerwone 1 kg
Czosnek 1 szt.
Por zimowy 1 szt.
Papryka czerwona 1 szt.

Zestaw duży (ważny do 2021-10-26 12:00)

marchewka 1 kg
ziemniaki białe 1 kg
ziemniaki czerwone 1 kg
buraczki 1 kg
brukselka 0.5 kg
brokuł 1 szt
jarmuż 1 pęczek
seler 1 szt
dynia hokkaido 1 szt
kapusta włoska 1 szt
por 1 szt
ocet jabłkowy 250ml


Pietruszka korzeń 0,5 kg
Historia pietruszki, sięga czasów starożytnych, na co wskazuje etymologia jej nazwy. Jako pierwsi odkryli ją starożytni mieszkańcy Egiptu, a następnie zaczęli się nią interesować Grecy i Rzymianie, kiedy roślina porastała wapienne skały („petra” oznacza po łacinie skałę). Uważano, że pietruszka w cudowny sposób wzmacnia organizm, wyostrza zmysły i przywraca siły. W Wiekach Średnich warzywo to uprawiano przede wszystkim z powodu jej leczniczych właściwości oraz w celach dekoracyjnych. Z czasem pietruszka, tuż obok takich warzyw „rosołowych”, jak por, marchew i seler, stała się jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. W wieku dwudziestym, za sprawą zielarza Ojca Klimuszko, zaczęto jeszcze mocniej dostrzegać lecznicze właściwości surowej pietruszki. Roślina ta ma szerokie zastosowanie w ludowej medycynie. Wywar z jej korzenia stosuje się na zapalenie pęcherza moczowego i nadciśnienie, zaś sok z naci łagodzi m. in. wysypki skórne i gorączkę. Już prababcie wiedziały, że picie naparu z naci i owoców pietruszki jest pomocne przy bólach menstruacyjnych. Pomaga także wywołać okres, gdy ten się spóźnia. Wszystko za sprawą szczególnych właściwości tej rośliny, które wykazują działanie wzmagające krwawienie oraz rozkurczające. Włączenie pietruszki do diety jest dobrą opcją dla kobiet, które mają zaburzenia cyklu i bolesny okres, a nie mogą przyjmować hormonów. Korzeń pietruszki od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. W korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne. Jednak korzeń pietruszki (a także jej owoce i nasiona) największym zainteresowaniem cieszy się ze względu na olejek eteryczny, który zawiera dwie substancje psychoaktywne o nazwie apiol i mirystycyna. Olej pietruszkowy znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Można go stosować na zimno do potraw lub jako środek pielęgnacyjny skóry zniszczonej, dojrzałej, trądzikowej, a także w celu pozbycia się blizn, rozstępów i przebarwień. Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W związku z tym korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha. Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej. Korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza. W korzeniu pietruszki można znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Potas bierze też udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Poza tym bez niego mięśnie nie będą wytrzymałe. Przepis na napar z korzenia pietruszki 1 łyżkę rozdrobnionego korzenia pietruszki zalej 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 15 min. Następnie odstaw na 10 min i przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki między posiłkami, jako środek moczopędny, antyseptyczny, wiatropędny i rozkurczowy. Wskazane jest równoczesne przyjmowanie po 1 tabletce witaminy B1. Przepis pochodzi z: Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987. Produkowana zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej. Z dala od smogu i wszelkich zanieczyszczeń. Bez pestycydów. BEZ GLIFOSATU. certyfikat PL-EKO-07-13201

Brukselka 0,5 kg

Brokuł
Brokuły ekologiczne posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego, jednak tylko pod warunkiem, że brokuły będą odpowiednio ugotowane - zaznaczają naukowcy z University of Illinois na łamach "Journal of Food Science". Z badań naukowców wynika, że warzywa zachowują swoje antyrakowe właściwości, gdy są blanszowane w temperaturze 76 st. C, a nie 86 st. C, jak to jest praktykowane do tej pory. Przegotowanie warzyw niszczy bowiem myrozynazę - enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu - wyjaśniają badacze. W związku z tym, że blanszowanie w wysokiej temperaturze jest wstępem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie zachowują zdolności wytwarzania sulforafanu, a co za tym idzie - nie mają one właściwości antyrakowych. Rozwiązaniem jest przyrządzanie brokułu na parze przez max. 3-4 minuty. Inni amerykańscy naukowcy zalecają, by gotowane brokuły spożywać razem z innymi produktami zawierającymi aktywną mirozynazę, m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą, wasabi i wszystkimi surowymi warzywami kapustnymi. Dzięki temu w brokułach szybciej aktywują się właściwości przeciwnowotworowe. Działanie antyrakowe wzmacnia także ich łączenie z pomidorami. Brokuły mogą na jakiś czas złagodzić objawy autyzmu - przekonują naukowcy ze Szpitala Dziecięcego MassGeneral i Uniwersytetu Medycznego Johna Hopkinsa (USA) na łamach czasopisma "PNAS". Wszystko dzięki zawartości sulforafanu, który chroni przed stanem zapalnym wywoływanym przez stres oksydacyjny, charakterystyczny dla osób z autyzmem. Jak twierdzą badacze, terapia z zastosowaniem tej substancji poprawia ogólne funkcjonowanie chorych. Jak wynika z badań, pacjenci, którzy do tej pory nie porozumiewali się głosem, mową ani gestem, stali się bardziej komunikatywni (np. podają drugiemu człowiekowi rękę). Brokuły oraz kiełki brokułów mogą uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w tych zielonych warzywach ww. sulforafan niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka - przekonują naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore (USA). Z ich badań wynika, że sulforafan zabija Helicobacter pylori niezależnie od tego, czy bakteria jest wewnątrz, czy na zewnątrz komórek błony śluzowej żołądka. Ponadto zabija nawet szczepy, które stają się oporne na powszechnie stosowane antybiotyki. Brokuły są skarbnicą potasu - 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej. Efektem jest spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Brokuły wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości w sporych ilościach witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw), która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Brokuły zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 i witaminę C - substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Mogą m.in. zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. IG brokułów = 15, jednak cukrzycy powinni po nie sięgać nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny. Brokuły mogą bowiem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę, którzy, ze względu na wysoki poziom glukozy we krwi, są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na rozwój tych chorób niż inni pacjenci - przekonują naukowcy z University of Warwick, których wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Diabetes". Swoje wyjątkowe właściwości brokuły zawdzięczają sulforafanowi, który pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwala się im regenerować. Ponadto warzywa te zawierają chrom, którego współdziałanie z insuliną zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Brokuły są niskokaloryczne - w 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, a co za tym idzie - zapobiega podjadaniu.

Kapusta czerwona

Kapusta włoska

Seler
ok 0,4 kg Seler to dla wielu podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler doskonale znany jest osobom na diecie i nie tylko. Jakie witaminy i minerały zawiera seler? Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Od czasów Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. Dziś wiemy, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Szczególnie dotyczy to selera naciowego. Jest to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny - kluczowy wskaźnik np. w diecie Montignaca - różnią się znacząco. Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu - jeśli chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50. Na wysokość IG pożywienia ma wpływ m.in. obróbka cieplna, dlatego surowy seler korzeniowy ma IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu. Podobnie jest z selerem naciowym - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę. Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B.

Dynia Hokkaido
Dynia Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni. Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny) odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej - D-chiro-inozytol - może zastąpić insulinę. Substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą i reguluje aktywność insuliny. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia poziomu cukru, to z kolei owocuje obniżeniem ilości wolnych rodników tlenowych, uszkadzających między innymi, odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny, komórki beta. Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną (typu 2), ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych. Należy jednak zaznaczyć, że tak działa substancja zawarta w ekstrakcie z miąższu dyni figolistnej. Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki i wynosi 75. Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią. W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiec rakowi prostaty. Wierzy się także, że poprawiają one sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Dynia na odchudzanie Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi.

Kalarepa
Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym – 100 gramów warzywa to tylko 29 kcal – posiada za to mnóstwo cennych dla zdrowia wartości, takich, jak tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, przeciwutleniacze, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K, a także soli mineralnych - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Ze względu na to, że kalarepa jest warzywem hipoalergicznym, można ją podawać małym dzieciom i osobom narażonym na alergie pokarmowe. Spokojnie mogą ją spożywać również cukrzycy, jako że roślina ta bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. W tradycji kulinarnej najczęściej mówi się o daniach z łodygi, zwanej „jabłkiem”. Mało kto wie, że najwięcej prozdrowotnych substancji znajduje się w liściach – jest w nich zdecydowanie więcej witaminy A, C, wapnia i białka niż w bulwie.W kalarepie znajduje się luteina, która czuwa nad prawidłowym działaniem naszego wzroku. Związek ten jest obecny w warzywach jako żółty barwnik, współwystępujący z barwnikiem zielonym, czyli chlorofilem. W naszym organizmie luteina występuje w plamce żółtej oka i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzorku, a także chroni nas przed promieniowaniem UVA i UVB. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że kalarepa jest niezwykle cennym źródłem witaminy C i zawiera jej więcej niż cytrusy. W 100 gramach kalarepy znajdziemy aż 62 mg kwasu askorbinowego, zaś w pomarańczy zawartość ta wynosi 53 mg. Jak wiadomo, witamina C wspiera nasz system odpornościowy, a także odpowiada za zdrowo wyglądającą, elastyczną skórę, dzięki jest właściwością antyoksydacyjnym i zdolności do stymulowania produkcji kolagenu w organizmie. Surowka z kalarepy Składniki (porcja dla dwóch osób): • jedna sztuka średnich rozmiarów kalarepy • jedna sztuka jabłka • jedna sztuka sporej marchwi • świeży koper • jedna łyżka majonezu wegańskiego • jedna łyżka śmietanki kokosowej • wyciśnięty sok z połowy cytryny • sól himalajska do smaku • pieprz świeżo zmielony Przygotowanie: Dokładnie myjemy wszystkie owoce i warzywa, po czym obieramy marchew, jabłko i kalarepę. Następnie ścieramy je na tarce, a do powstałej masy dodajemy sok z cytryny, koperek i listki kalarepy. Na koniec wszystkie składniki mieszamy z majonezem i śmietanką oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Rzodkiew biała

Seler listkowy

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska jest jednym z dwóch podgatunków kapusty chińskiej (Brassica rapa), należącej do tej samej rodziny kapustowatych co popularne w Polsce odmiany: biała, czerwona i włoska. Drugim podgatunkiem jest Pak Choi i zdaniem botaników właściwa kapusta pekińska powstała właśnie jako skrzyżowanie Pak Choi z rzepą.Dietetycy zachwycają się rodziną kapustowanych, chwaląc wysoki poziom witamin, minerałów i antyoksydantów oraz niską kaloryczność. Kapusta pekińska nie jest pod tym względem żadnym wyjątkiem, a pod niektórymi względami jest wręcz imponująca. W 100 g poszatkowanej kapusty znajduje się aż 45% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 38% zapotrzebowania na witaminę K, 34% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Ponadto kapusta pekińska jest bogatym źródłem błonnika spożywczego, który zapobiega zaparciom, nadciśnieniu oraz rozwojowi cukrzycy oraz tłuszczy, białka i węglowodanów. Kapusta pekińska dostarcza organizmowi również witaminy - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i U. Wreszcie, obecne w kapuście pekińskiej przeciwutleniacze oferują ochronę przeciw rakowi prostaty, piersi, jelita grubego oraz skutecznie obniżają frakcję złego cholesterolu LDL we krwi.Chińczycy sięgają po kapustę pekińską równie bezprecedensowo, jak my po cebulę. Poszatkowana ląduje codziennie w zupach i smażonych w woku potrawach, które podaje się potem z ryżem lub makaronem. Nie ma chyba jednak drugiego tak doniosłego wynalazku kulinarnego z kapustą pekińską w roli głównej jak kimchi. Prosty sposób na kapustę pekińską, który zachwyca zwłaszcza zimą, to pieczenie na blasze z dodatkiem soli, pieprzu i oleju oraz duszenie „na krótko”, na oleju z cebulką. Aby w pełni wykorzystać witaminowe walory kapusty pekińskiej warto też spożywać ją na surowo, np. w postaci naturalnych „naczyń” do podawania past czy sałatek lub jako składnik surówek. W USA kapusta pekińska bardzo często wykorzystywana jest do słynnej sałatki Coleslaw - z marchewką, kukurydzą i majonezem, podczas gdy w bardziej egzotycznych wersjach można łączyć ją z mango, jabłkami czy pomarańczami. Smażona kapusta pekińska po chińsku Składniki: • 1 kapusta pekińska • 1 ząbek czosnku • 1 pęczek cebulki wiosennej • 2 łyżki oleju do smażenia • 2 łyżeczki pasty chili • 1 łyżka octu ryżowego • ¼ szklanki wody • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka sosu sojowego • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Kapustę myjemy i osuszamy. Liście kroimy w paski o szerokości 2 cm. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę chili, zmiażdżony czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy kapustę i mieszając, smażymy przez minutę. Doprawiamy octem i sosem sojowym, a następnie dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Dorzucamy cebulkę i cukier, a na końcu również rozpuszczoną w 4 łyżkach wody mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy, aby uniknąć grudek. Podajemy na gorąco do mięsa lub makaronu.

Kapusta biała

Fasolka szparagowa 0,5 kg

Cukinia
Cukinię uprawiali już przed 7 tysiącami lat rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Warzywo prawdopodobnie poszłoby w zapomnienie, gdyby nie Krzysztof Kolumb, który podczas swoich wiekopomnych podróży przywiózł nasionka do Europy. Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, sąd pochodzi. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego mogą ją włączyć do diety osoby zmagające się z cukrzycą. Podobnie jak pokrewny ogórek czy arbuz, cukinia w dużej mierze składa się z wody – stąd jej niska wartość kaloryczna: zaledwie 16 kcal na 100 g produktu. Poza niewielką ilością białka w cukinii znajduje się pokaźna ilość węglowodanów, błonnika spożywczego – aż 4 g na 100 g.Cukinia należy do najpopularniejszych pokarmów w dietach odchudzających. To zasługa nie tylko wyjątkowo niskiej kaloryczności i równie niskiego poziomu tuczącej skrobi, ale przede wszystkim znaczących ilości błonnika. Błonnik pozwala szybciej się nasycić, a przy tym wspomaga proces trawienia, usprawniając przemianę materii. Ale na tym nie kończą się korzyści z regularnego konsumowania cukinii. Zdaniem naukowców cukinia należy do pokarmów o silnym działaniu przeciwzapalnym i jako taki redukuje dolegliwości ze strony układu trawiennego, zwłaszcza biegunkę, zaparcia, wzdęcia i całościowo objawy związane z zespołem jelita drażliwego. W Francji wykorzystuje się ją do jednogarnkowego dania ratatouille, które łączy w sobie smak duszonych warzyw z południa. We Włoszech legendą owiane są Fiore di Zucca, czyli kwiaty cukinii smażone w delikatnym cieście. W Bułgarii natomiast je się smażoną cukinię z jogurtowym dipem, a w Turcji rodzaj omletu zwanego mücver. Cukinie znajdziemy także w smażonych daniach kuchni tajskiej i wietnamskiej, a także w meksykańskich mieszankach chili. Placki z cukinii Składniki: • 700 g startej cukinii • ¼ szklanki mąki • ¼ szklanki parmezanu • 1 jajo • 2 rozgniecione ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól kamienna • pieprz zielony Przygotowanie: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy w durszlaku na ½ godziny nad zlewem. Po tym czasie dokładnie odciskamy z wody. W misce łączymy cukinię, mąkę, jajko, parmezan i czosnek, odprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto, tworząc małe placuszki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy natychmiast z dipem jogurtowym lub śmietaną. Zyczymy smacznego...

Szczaw baby

Wyświetlono: 1 do 16 z 77 (strona: 1 z 5)