Sortuj według:
Wyświetl:
Wyświetlono: 32 do 48 z 58 (strona: 3 z 4)

Aktualności
Warzywa zbieramy w środę rano i wysyłamy do Was w tym samym dniu kurierem DPD.
Zamówienia na dany tydzień przyjmujemy do wtorku do godziny 12:00, po tym terminie zamówienia przyjmowane są na kolejny tydzień.

Dziękujemy, że jesteście z nami,
Wasi Ogrodnicy


PL-EKO-07-13201
Zestaw mały (ważny do 2020-09-22 12:00)

Ziemniaki - 1kg
Buraki - 1kg
Pomidory - 1 kg
Patison pomarańczowy - 1 szt.
Dynia piżmowa - 1 szt.
Marchew żółta - 1p.
Papryka - 1 op.
Jarmuż zielony - 1 szt.
Sałata batawska - 1 szt.

Zestaw duży (ważny do 2020-09-22 12:00)

Ziemniaki młode - 2 kg
Patison - 1 szt.
Pomidory - 1 kg
Buraki - 1 kg
Marchewka żółta - 1p.
Kapusta stożkowa - 1 szt.
Dynia słodki pierożek - 1 szt.
Sałata batawska - 1 szt.
Cykoria - 1 szt.
Papryka - 1 op.
Jarmuż zielony - 1p.
Natka pietruszki - 1p.
Koperek - 1p.


Czosnek warkocz
Czosnek warkocz (10 główek)

Buraki
Buraki ekologiczne Burak Czy wiesz, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu. Panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Wzmocnienie na wiosnę Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie.

Buraki podłużne

Mangold
Mangold pęk

Kapusta toskańska baby
Właściwości prozdrowotne kausty toskańskiej opierają się przede wszystkim na jego aktywności przeciwzapalnej, przeciwutleniającej i przeciwnowotworowej. Główną substancją odpowiedzialną za te właściwości są glukozynolany – wtórne metabolity roślin z rodziny krzyżowych (Brassicaceae), a dokładniej sulforafan, będący produktem hydrolizy glukozynolanów. W badaniach wykazano, że w przypadku rozwiniętego nowotworu, sulforafan wykazuje działanie hamujące angiogenezę oraz powstanie przerzutów. Na nowotwory i wrzody Częste spożywanie kapusty toskańskiej obniża ryzyko zachorowań na raka przewodu pokarmowego (jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego, odbytu) a także raka płuc u byłych palaczy. Może też znacząco zmniejszyć ryzyko raka gruczołu krokowego i pęcherza moczowego. Sulforafan obecny w kapuście toskańskiej jest też pomocny w walce z drobnoustrojami. Grupa naukowców z The John Hopkins University School of Medicine badała wpływ sulforafanu na różne odmiany Helicobacter pylori. Wyniki badania wykazały właściwości bakteriostatyczne sulforafanu, a także, że działa on na kolonie oporne na antybiotyki. Na serce i wysokie ciśnienie Grupa koreańskich naukowców przeprowadziła badania, które dowiodły, że regularne spożywanie soku z kapusty toskańskiej może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy i tym samym przyczynić się do redukcji modyfikowalnych czynników ryzyka chorób sercowo -naczyniowych. Do modyfikowalnych czynników zaliczamy m.in. nieprawidłowe żywienie, palenie tytoniu, małą aktywność fizyczną, podwyższone ciśnienie tętnicze i otyłość. W innym badaniu stwierdzono znaczący spadek ciśnienia tętniczego krwi u pacjentów spożywających 300 ml soku z kapusty toskańskiej dziennie. Zielony antyutleniacz Podczas szeregu badań zaobserwowano, że sulforafan jest w stanie zapobiegać stresowi oksydacyjnemu w komórkach nerwowych. Terapia sulforafanem pozyskiwanym z jarmużu może być więc obiecującą perspektywą dla zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona czy stwardnienie rozsiane. Jak jeść kapuste toskańską? Kapusta toskańska może być spożywany w postaci różnorodnych dań, ale jego wartość zdrowotna uzależniona jest m.in. od sposobu jego obróbki kulinarnej. Młode listki kapusty toskańskiej zaleca się jeść na surowo, na przykład w formie sałatek. Starsze liście lepiej spożywać zblanszowane. Kapusta toskańska może być spożywany w postaci zup, soków, koktajli owocowo-warzywnych, surówek, czy jako dodatek do dań głównych.

Jarmuż zielony

Jarmuż czerwony rosyjski

Natka pietruszki
Nasz certyfikat PL-EKO-07-1320

Seler listkowy

Wyświetlono: 32 do 48 z 58 (strona: 3 z 4)