Sortuj według:
Wyświetl:
Wyświetlono: 1 do 16 z 55 (strona: 1 z 4)
Informacja o wysyłkach

Kochani,
Warzywa wysyłamy do Was kurierem DPD w każdą środę.
Najbliższa wysyłka 28.07.2021.
Zamówienia na dany tydzień przyjmujemy do wtorku do godziny 12:00, po tym terminie zamówienia przyjmowane są na kolejny tydzień.

Dla Państwa wygody co tydzień proponujemy gotowe zestawy warzyw - mały lub duży. Do zestawów możecie Państwo domówić inne produkty dostępne na stronie. Możecie również skomponować własną paczkę zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.

✅ WAŻNE!!! Mamy bardzo ograniczony kontakt telefoniczny, dlatego bardzo prosimy o wiadomości mailowe lub SMS, bo tylko te możemy odebrać.

Dziękujemy, że jesteście z nami,
Wasi Ogrodnicy


Zestaw mały (ważny do 2021-08-03 12:00)

młode ziemniaki 1 kg
młode buraki 1 kg
młoda marchewka 1 p.
serial z nacią 1 szt.
papryka 0,5 kg
pomidor podłużny 1 kg
ogórki gruntowe - MIX - 0,5 kg
pietruszka z nacią 1 p.
cebula czerwona 1 kg
czosnek 2 szt.

* skład zestawu może ulec zmianie

Zestaw duży (ważny do 2021-08-03 12:00)

młode ziemniaki 2 kg
młode buraki 2 kg
młoda marchewka 2 p.
serial z nacią 2 szt.
papryka 0,5 kg
pomidor podłużny 1 kg
ogórki gruntowe - MIX - 1 kg
pietruszka z nacią 1 p.
cebula czerwona 1 kg
czosnek 1 szt.

* skład zestawu może ulec zmianie


Fasolka szparagowa 0,5 kg

Kalarepa
Kalarepa 1 szt

Cebula cukrowa (tegoroczna)

Fasolka Mamut 0,5 kg

Por letni

Pomidor malinowy
Pomidor Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen. Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca. Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać. Pomidory są pomocne w walce z nadwagą. 100 g pomidorów to tylko 18 kcal. Jeden średni pomidor waży ok. 180 g, czyli ma ok. 32 kcal (kilokalorii). Pomidory należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie. Pomidory korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe. Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Szczaw baby

Ziemniaki czerwone - młode

Marchewka - pęczek

Ogórki gruntowe

Botwinka - pęczek

Młode ziemniaki

Kalafior

Pietruszka z nacią

Wyświetlono: 1 do 16 z 55 (strona: 1 z 4)